Artikel av Anita Schaeder 2015.
Det finns inte mycket publicerat på svenska om frivoliteter.
Den mest kända är kanske Gun Blomqvist och Elwy Perssons bok Frivoliteter som gavs ut av LTs förlag i en första upplaga 1967, följt av en andra 1973/1979. Den andra upplagan skiljer sig från den första, ett flertal mönster har tillkommit och en del har utgått. Den vackra stjärnduken finns bara på bild i den första upplagan, men mönstret finns med i de senare upplagorna. En tredje upplaga trycktes 1995 av Natur & Kultur som köpte upp LTs förlag 1990. Den första upplagan innehåller 104 sidor och de senare 107 sidor.
Andra upplagan översattes till engelska Tatting Patterns and Designs 1974, till norska Nupereller 1981 och nederländska Frivolité 1982. En andra upplaga av Tatting Patterns and Designs kom 1988 följt av en tredje upplaga av Frivoliteter som utkom 1995. Ännu trycks boken Tatting Patterns and Designs på nytt och säljs både som fysisk bok och e-bok av Dover Publications.
Dessa böcker får man nog säga är det viktigaste som publicerats om frivoliteter i Sverige. I förordet till boken står att författarna 1967 beslutade att ge ut boken då det inte fanns någon modern svensk utgåva i ämnet. Det var nästan helt sant! Vid tiden fanns Sara Lawergrens bok Frivolitetsmönster på 64 sidor utgiven för första gången 1955 och utöver den fanns det bara översatta tyska original utgivna under 1920-talet samt en översättning av den engelska Learn to Tat från 1952. Samtliga utom Sara Lawergrens bok fanns bara tillgängliga begagnade eller som lån från biblioteket. Så det fanns inte mycket att välja på för den som var intresserad att lära sig hantverket.
Boken är fortfarande aktuell och efterfrågad mer än 55 år efter det att den skrevs. Den innehåller en mängd mönster på kant- och mellanspetsar, väska, kragar, ljusmanschetter, stjärnor, dukar och brudkronor.
Elwy Persson har också 1982 gett ut ett 63 sidor långt häfte med ytterligare mönster, Frivolitetsmönster. Boken innehåller utöver teknik och tvättråd mönster på dukar, spetsar och ett par brudkronor. ISBN: 91-36-01957-7
Sara Lawergrens häfte Frivolitetsmönster som trycktes i tre upplagor, 1955, 1957 och 1960 är den andra viktiga boken på svenska. Den innehåller 63 sidor och utöver beskrivning på hur man slår frivoliteter även innehåller 43 olika mönster på spetsar, snöflingor/stjärnor och dukar. Även Sara ska ha en stor eloge för sin insats för svenskt frivolitetshantverk. Sara Lawergren har för övrigt gett ut en mängd böcker om broderier och virkning.
Orkidé Frivolitetsmönster EHE Mönsterserie 403 av Sara Lawergren. Utgiven av AB E. Holmqvists eftr. Format 210×148 mm. ISBN 91-85168-03-3. 16 sidor inkl. omslag.
Häftet innehåller spetsar, halsband, brudkrona och dukar. Man förstår mycket väl det behov som Gun Blomqvist och Elwy Persson kände när de publicerade sin första bok Frivoliteter 1967, för det finns inte så mycket mer publicerat på svenska efter 1920-talet. Nedan listar jag det jag funnit, i fallande kalenderordning.
Frivoliteter ett häfte utgivet av Medborgarskolan och skriven av Saga Molin och Gunn Severien, tryckt 1986. Det är en lärobok på 80 sidor, men eftersom den är tryckt på bara den ena av två sidor, så är den egentligen på 40 sidor. Antagligen är de blanka sidorna avsedda för anteckningar. Den är tryckt 1986 och innehåller historik, beskrivning på hur man slår frivoliteter, arbetsövningar, hur man gör egna mönster, mönsteridéer och förslag på vad man kan använda frivolitetsspetsar till.
Lär er knyta frivoliteter av Ulla Nyström and Nancy Eriksson, tryckt 1986. Det här är ett tunt häfte på 26 sidor i format 21×15 cm.Den innehåller i huvudsak beskrivning på hur man slår frivoliteter, hur man tvättar och stärker frivoliteter och utöver det fyra beskrivningar, tre enkla kantspetsar och en duk.Häftet är förmodligen utgiven i egen regi och i mycket liten upplaga. Ulla Nyström och Nancy Eriksson är systrar, och har inte bara skrivit häftet själva utan också gjort alla teckningar.
Lär Er slå Frivoliteter är ett häfte utgiven av Clark & Co Ltd, Paisley, Skottland. Häftet är tryckt av Göteborgs Affärstryckeri AB 1952 och är en översättning från engelskt original, “Learn to tat”. Utöver instruktioner om hur man slår frivoliteter innehåller häftet mönster på kantspetsar, tallriksmellanlägg, krage, tabletter och dukar i olika svårighetsgrad.
Märkbok – av Augusta Abrahamsson har en sida som handlar om frivoliteter, men bara i de tidigare upplagorna och bara med bilder, inga mönster eller beskrivningar i övrigt.
Äkta Spetsar Del 1, av Elsa Brandstake. Boken har ett kapitel om frivoliteter, och var utgiven av J. A. Lindblads Förlag i Uppsala 1925. Boken har 208 sidor, varav 43 handlar om frivoliteter. Elsa Brandstake föddes 1876 i Stockholm och dog 1931.
Enkla frivolitetsspetsar. Det är nummer fyra (IV) i serien Beyers Mönsterböcker för skola och hem, utgiven av A/Bol. O. Oechlenschlägers Eftr cirka år 1925. Häftet innehåller 28 olika mönster på spetsar och stjärnor.
Lätta frivolitetsspetsar är nummer 15 (XV) i serien Beyers Mönsterböcker för skola och hem, utgiven av A/Bol. O. Oechlenschlägers Eftr cirka år 1925. Häftet innehåller 33 olika mönster på spetsar och motiv.
Favorit-lärobok för Moderna skyttelarbeten av Hedwig Stojanoff. Häftet är på 32 sidor, utgiven i 1:a upplagan 1923 av Favorit-Expeditionen, Stockholm. Tryckt av Lehmanns Tryckeri i Dresden. Boken är en översättning från det tyska originalet från 1922, ”Favorit-Lehrbuch für moderne Schiffchenarbeiten” och innehåller 52 olika mönster på dukar, tallriksmellanlägg, stjärnor, kantspetsar och kragar.
Frivolitetsarbeten häfte 1 som omfattar 52 sidor är en svensk översättning av ett tyskt original och trycktes 1923 av Oehlenschlägers efterträdare. Det tyska originalet, Schiffchen-arbeiten I (Frivolitäten) Band 36, utgavs av förlag Otto Beyer, Leipzig och editerades av Emmy Lieber. Det gavs ut i två utgåvor, 1915 (50 sidor) och 1921 (63 sidor). Den andra utgåvan hade ytterligare material inkluderat och omslaget förändrat.
Jag trodde att alla böcker som publicerats i Sverige fanns på bibliotek, eller åtminstone på Kungliga Biblioteket. Men där hade jag fel! Efter mycket letande hittade jag till slut den här på ett antikvariat. Det känns nästan som jag borde skänka den här till Kungliga Biblioteket för att bevaras till eftervärlden! Häftet är en svensk översättning av den tyska Schiffchen-Arbeiten Heft II, Band 40. I svensk översättning heter den Frivolitetsspetsar Häfte II, Band 24s och är utgiven av Förlag A. Bol. O. Oehlenschlägers Eftr. i Malmö, och är en i serien Beyers Handarbetsböcker. Häftet innehåller 40 sidor och eftersom den är utgiven efter Beyers Frivolitetsarbeten I bör den ha getts ut cirka 1925.
Hemmets Uppslagsbok – Illustrerad sömnadsbok för Svenska hem av Aina Nordfeldt , tryckt av Svenska tryckeraktiebolaget i Stockholm 1915. Boken innehåller på sidan 410-472 ett kapitel “Frivolitetsarbeten” som berättar om material och arbetssätt och det finns en mängd mönster i varierande svårighetsgrad.
Dambiblioteket Minerva för kvinnlig konstindustri och konstslöjd, av Anna Kerrström. Tryckt av Nordiska bokförlaget i Stockholm 1915. Boken innehåller på sidan 410-472 ett kapitel om frivoliteter. Det är samma sidor som också är tryckta i Hemmets Uppslagsbok.
Hemmets Uppslagsbok – Ungdomens bok 2 – Flickornas lekar. Efter goda källor utarbetad av Ella. Tryckt av Hjalmar Linnströms förlag i Stockholm 1883. Boken innehåller ett mycket kort kapitel om frivoliteter på sidan 270. Det finns en bild på en uddspets, men ingen beskrivning.
Damernas Bok – Handbok för fruntimmersarbeten utgiven av Fahlcrantz & Co år 1879, har ett kapitel som handlar om frivoliteter. Boken innehåller på sidan 72-85 ett kapitel “Frivoliteter” som beskriver hur man gör, visar enkla frivoliteter med och utan picoter. Boken finns fritt tillgänglig i digital form från Umeå Universitet som bläddringsbar bok eller som pdf. Utöver frivoliteter innehåller den här boken även kapitel om stickning, virkning, broderier, hur man gör garnblommor, syr kläder och en mängd annan trevlig och intressant läsning.